Ny pusselbit i jakten på bot mot magsår.

Varannan människa på jorden bär på Heliobakter pylori, bakterien som kan orsaka magsår - och som också gör det i många fall. Att få fram ett fungerande vaccin mot bakterien skulle innebära ett viktigt medicinskt genombrott. Genom att visa hur bakteriens gift verkar i magsäcken, har nu ett japanskt forskarlag lagt en viktig pusselbit på vägen dit.
Den lever i magsäcken på många av oss – bakterien Heliobacter pylori. Och hos ungefär var 20:e person, alltså fem procent av alla människor på jorden, så orsakar den magsår. Genom att fästa sig vid magsäckens vägg och spruta in ett gift får bakterien cellerna i väggen att lossna. Därmed exponeras den känsliga magslemhinnan för den syra som finns naturligt i magsäcken - och det är den som gör att ett magsår bildas. Idag finns läkemdel som tar ner syrahalten i magen och tillfälligt lindrar symptomen, men för att bota magsåren permanent krävs andra lösningar. Till exempel vaccin. För att ett sånt ska fungera krävs att forskarna förstår hur bakterien fungerar; hur den fäster i magsäcken, hur den sprutar in sitt gift, och varför giftet får cellerna att lossna. Och det är just det sistnämnda som forskarlaget i japanska Okazaki kommit på hur det fungerar. - Nu är det här bara en av flera bitar i det stora vaccinpusslet, säger Thomas Borén, som själv forskar på magsårsbakterier vid institutionen för medicinsk mikrobiologi på Umeå Universitet. För att få fram ett fungerande vaccin krävs mer kunskap, menar han, men att förstå hur giftet fungerar är ett viktigt steg på vägen dit.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".