Vetandets värld 2003-02-25

Vad är lagom många fångar?

Det är inte ödet som bestämmer hur många fångar ett land ska ha, det avgörs genom politiska beslut. Detta säger den norske kriminologen Nils Christie i sin bok: Kriminalitetskontroll som industri, mot GULAG, vestlig type.
Han jämför hur många fångar per 100 000 invånare olika industrialiserade länder har och kommer fram till att USA ligger i topp med omkring 700 fångar per 100 000 invånare och Ryssland följer tätt efter, medan de skandinaviska länderna har omkring 60 fångar per 100 000 invånare. Antalet anmälda brott har varit stigande i alla industriländer under en lång period. Nils Christie menar att man måste möta detta på andra sätt än genom att sätta människor i fängelse. Det behövs andra former av konfliktlösning. I skandinaviska länder tillämpas ibland så kallad medling där unga lagöverträdare möter sina brottsoffer, men kan det här egentligen fungera som alternativ till rättegång? I programmet intervjuas också en intern på Högsbo-anstalten i Göteborg om hur han ser på det svenska fängelsesystemet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".