Konturlös framtisplan för svensk forskning?

Idag presenterar Vetenskapsrådet sin rapport om hur det ska bli fart på svensk forskning igen. En rapport som, enligt rådets ordförande Bengt Westerberg, inte innehåller några patentlösningar eller konkretare förslag på hur det här ska gå till.
De senaste åren har Sverige tappat som forskningsnation internationellt sett, även inom forskningsdiscipliner där vi tidigare låg långt fram. Det menar en växande skara, både forskare och politiker. Huvudförklaringarna till att Sverige tappat som forskningsnation har, som det låtit, ofta varit två; att staten totalt sett satsar för lite pengar på forskningen, och att de medel som faktiskt delas ut idag sprids över alldeles för många forskargrupper. I höstas fick vetenskapsrådet i uppdrag av regeringen att hitta lösningar på det här problemet. När den här texten publicerades var innehållet i rapporten ännu inte officiellt, men enligt Bengt Westerberg, ordförande i Vetenskapsrådet - och en av dom ansvariga för dagens presentation - så innehåller rapporten inga konkretare förslag till åtgärder. Det allmänna behov av mer resurser totalt sett kvarstår, förklarade han, och principen att ge mer pengar till färre forskarlag tycks också det fortfarande vara ett huvudspår. Men att gå så långt som att koncentrera hela forskningspotten till bara de hundra främsta forskarlagen i landet - ett av dom räkneexempel man titta på i arbetet med rapporter, och som väckt oro vid universiteten - det kommer inte att bli aktuellt, enligt Bengt Westerberg: - Det var aldrig något mer än ett räkneexempel bland många, säger han, och det hör inte till dom lösningar vi presenterar idag. Under nästa år väntas regeringen lägga fram sin proposition om hur svensk forskning ska finansieras under dom kommande åren.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".