Bra och dåligt självbedrägeri

En viss grad av självbedrägeri är nödvändig för bra mental hälsa. Men i vissa fall, för till exempel en kirurg eller en pilot så kan överskattning av den egna förmågan få mycket otrevliga konsekvenser. Enligt Kristoffer Ahlström, som just skrivit en avhandling vid filosofiska institutionen vid Göteborgs universitet, så går det att förbättra sitt tänkesätt för att undvika problem.

– I vissa sammanhang är det en rätt bra grej att man överskattar sig själv. Man överskattar liten aning hur trevlig man är, hur folk tycker att det är att prata med en och så vidare. Så att i vissa sammanhang verkar det vara nödvändigt för att komma hem på kvällen och tycka att man är en rätt okej kille. Och stiga upp på morgonen och känna att kanske kommer folk att tycka att det är lite kul att jag dyker upp på jobbet idag, säger Kristoffer Ahlström.

Men samma självbedrägeri som får oss att må bra kan ha ödesdigra konsekvenser. Om den personen är opererande läkare eller en landande pilot till exempel. Det menar Kristoffer Ahlström som i sin avhandling visar hur självbedrägeri kan balanseras och minska där priset för misstag är för högt.

I avhandlingen trycker han på hur viktigt det är med samarbete mellan filosofi och psykologi. Just för att på det viset kunna arbeta fram praktiska råd för hur man kan förbättra sitt tankemönster och undvika att tänka fel i vissa känsliga situationer.

– En sak som har visat sig vara väldigt effektiv är att i varje sammanhang där man befinner sig i en situation där man har anledning att tro att man har fått sin åsikt polariserad för att man inte har tagit in evidens som strider mot ens åsikt. Så ska man försöka sätta sig ner och tänka ut det absolut bästa argumentet för den motsatta ståndpunkten. Och det har visat sig vara ett väldigt effektivt sätt att just ta hand om den här typen av överskattandet av sin egen position, avslutar Kristoffer Ahlström.

Özgür Karlidag
ozgur.karlidag@sr.se