Vinterkräksjukans smittvägar kartläggs

Smittskyddsinstitutet ska nu kartlägga årets vinterkräksjuka. Var tionde svensk har drabbats av kräksjukan, men fortfarande vet man lite om vilka vägar smittan tagit och hur den kunnat spridas så snabbt.
Trots att vinterkräksjukan är något vi svenskar drabbats av i generationer, så är kunskapsluckorna stora. Det konstaterar Kjell Olof Hedlund chefmikrobiolog på Smittskyddsinstitutet som är en av dem som nu ska undersöka varför vinterkräksjukan drabbat oss svenskar så hårt i år. Bristen på kunskap, menar han, ja den beror mycket på att calisi - viruset som orsakar sjukan - är så svårt att studera. Genom att samla in information från alla stora sjukhus i Sverige om hur viruset faktiskt spridit sig under året, vilka av dagens skyddsåtgärder det lyckas överlista hoppas Smittskyddsinstitutet i slutändan bli bättre på att skydda sjukhusen och begränsa antalet sjuka, kanske redan till nästa år.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".