Chefen borde småprata mer

Småprat på jobbet och extralånga fikapauser är inte alls onyttigt - snarare borde chefen vara med oftare vid såna tillfällen.
Ledarskapsforskaren Gunnar Ekman vid Handelshögskolan i Stockholm hävdar i en ny bok att chefer, istället för att skriva policydokument och ordna formella möten, ska vara med i fikarum och delta i småpratet. Det är inte på det formella mötet , utan vid eftersnacket som avgöranden sker, menar Gunnar Ekman. Han hävdar, baserat på studier av poliser och andra yrkesgrupper, att småprat är bland det viktigaste som händer på arbetsplatser. Vid småpratet under de informella mötena på arbetsplatsen utvecklas företagets kultur och normer. Där skapas förtroende, där föds idéer och där lär de anställda sig saker av varann. Men chefer lyser alltför ofta med sin frånvaro och styr genom skrivna direktiv och sammanträden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".