Ovanligt att sexförbrytare låtsas vara barn på nätet

De flesta sexbrottslingar som söker kontakt med unga över internet, talar om att de är vuxna. Bara 5 procent låtsas själva vara barn.

En vanlig uppfattning är att de sexuella förövare som lockar till sig unga via Internet själva låtsas vara barn. Men enligt en ny omfattande studie från universitetet i New Hampshire så verkar inte den här bilden stämma.

De amerikanska forskarna tittade närmare på ett stort antal sexuella övergrepp där vuxna förövare fått kontakt med just barn- och tonåringar via nätet. Omkring 3000 tonåringar intervjuades i studien, och över 600 representanter för det amerikanska rättsväsendet.

Byggde upp förtroende
Det visade sig att i bara 5 procent av de undersökta fallen så låtsades förövaren själv vara tonåring. Istället var den vanliga gången att de vuxna förövarna inte dolde sin ålder - men att de tog lång tid på sig att bygga upp ett förtroende över nätet innan de sen övertalade ungdomarna att inleda en sexuell relation.

Forskarna upptäckte också att de sexuella förövarna sällan var våldsamma, kidnappningar var mycket ovanliga, och i nästan 75 procent av fallen träffade offren sina förövare mer än en gång.

Riskabelt beteende
De ungdomar som löpte störst risk för att råka ut för sexuella övergrepp via en vuxen kontakt på nätet var de som hade ett ”riskabelt online-beteende”. Det kunde röra sig om att exempelvis ha täta kontakter med främligar på nätet, diskutera sex med främlingar eller vara allmänt sexuellt utmanande på Internet.

Och Åsa Landberg som är psykolog på Rädda Barnen bekräftar att de här resultaten stämmer även med situationen i Sverige.

(Tidskriften American Psychologist)