Rekord i mörk materia

De största strukturerna av mörk materia någonsin har upptäckts av astronomer på British Columbia-universitetet i Kanada. Mörk materia är en av fysikens stora gåtor som kan förklara hur galaxer håller ihop, och hur universum är uppbyggt.

Man kan inte se mörk materia, den avger ingen strålning alls. Och vad den mörka materian egentligen är, det är fortfarande ett mysterium. Men den finns, minst fem gånger så mycket mörk materia som vanlig materia i vårt universum, annars stämmer inte gravitationlagarna så som vi känner dem.

Men det finns ett sätt att se den osynliga mörka materian.
Lars Bergström, som är professor i fysik på Stockholms universitet förklarar hur det går till. Och det har att göra med Einsteins upptäckt att ljusstrålar böjs av när strålen passerar genom ett gravitationsfält - från en galax eller en stjärna - eller från en klump av mörk materia.

– Och det här då på galaxskala så innebär det att en galax som annars vore helt rund, den kommer att se lite avlång ut. Och det där beror då på hur mycket materia som finns som böjer av ljuset, säger Lars Bergström.

Nu har forskarna pusslat samman bilderna av hundratusentals avlånga galaxer, och kartlagt hur ljusstrålarna böjts av, då framträder bilden av den osynliga mörka materian. Det är 270 miljoner ljusår breda rutmönster som växer fram.

Kan det här i förlängningen berätta för oss hur universium har skapats och hur det är strukturerat?

– Ja, oh ja! Det här har haft en väldigt stor betydelse för hur alla strukturer i universum har utvecklats från Big bang och framåt. Det här är en otroligt viktig komponent av den naturvetenskapliga världsbilden i och med att det finns materia som inte är av samma sort som vi själva är gjorda av, säger fysikern Lars Berström. 

(Upptäckten publiceras i tidskriften Astronomy and Astrophysics)

Elsa Helin
elsa.helin@sr.se