Fullt av virus i underjorden

Forskare har hittat virus långt ner under markytan - och det i en svensk-kanadensisk studie som genomförts strax utanför Oskarshamn.

Det här är en viktig pusselbit för att förstå livet i underjorden säger Karsten Pedersen, professor i mikrobiologi vid Göteborgs universitet och en av forskarna bakom studien.

– Det är goda nyheter för underjorden, för det betyder då ju att de mikrober som vi har hittat nu i nästan 20 år i underjorden inte bara är halvdöda eller djupt sovande i törnrosa sömn. De här nya obeservationerna visar ju att de organismer som finns lång ner under våra fötter faktiskt är aktiva och lever och är i full fart.

Att det finns levande organismer i form av bakterier och andra mikrober i underjorden har man länge vetat. Men det är alltså först nu som forskae har hittat bevis på att det också finns virus i underjorden. Det har svenska och kanadensiska forskare kommit fram till i en gemensam studie.

Forskarna har tagit prover från mellan 69 och 450 meters djup under markytan, strax utanför Oskarshamn. Och man hittade alltså nästan lika mycket virus hela vägen ner till ett halvt kilometers djup.

Det skulle kunna förklarar den jämna bakteriehalten som har påträffats på olika djup i tidigare studier, något som länge varit ett mysterium för forskarna. Mängden virus har nämligen direkt betydelse för bakteriehalten, säger Karsten Pedersen.

– Plötsligt förstår vi hur de här ekosystemen fungerar. Plötsligt förstår vi varför det aldrig blir mer än en viss mängd bakterier i underjorden. Så det får en väldigt stor betydelse för hur vi ska tolka och modellera eller beskriva livet i underjorden.

Hur livet i underjorden ser ut kan också ha stor betydelse för eventuell framtida förvaring av kärnbränsle.

Özgür Karlidag
ozgur.karlidag@sr.se