Ny metod att mäta effekt i fusionsreaktorer

Hur ska man mäta effekten i framtidens fusionsreaktorer - det som ibland kallas för morgondagens energikälla? Svenska kärnfysiker har presenterat en ny metod för hur detta kan göras vid en konferens om fusionsenergi i Italien.
Fusionskraften går ut på att utvinna den energi som alstras när enskilda små atomer smälter samman, fusionerar. Då frigörs nämligen enorma energimängder med relativt harmlösa rester till skillnad från dagens kärnkraft som bygger på att radioaktiva ämnen faller sönder. Det kommer att krävas lite andra doningar än vanligt när det handlar om fusionsenergi. 100 miljoner grader brukar man tala om som en rimlig arbetstemperatur - inte nåt man sticker in en vanlig termometer i direkt. Det handlar om temperaturer som jorden aldrig tidigare skådat. För att komma upp i sådana här temperaturer krävs enorma energier, och helt ny teknik för att hålla en sån brasa igång, om och när den väl börjat. Den nya svenska metoden att mäta effekten i fusionsreaktorer går ut på att mäta den strålning av neutroner som en fusionshärd ger upphov till. - Genom neutronmätningar kan man titta in i bränslet och se vad som händer när det brinner, säger Jan Källne, professor i tillämpad kärnfysik vid Uppsala universitet som är en av de som utvecklat metoden. Indirekt innebär metoden att man får en bild av vad som händer inne i reaktorn - nog så viktigt när nu det stora internationiella samarbetsprojektet ITER, om en ny experimentreaktor går in i en beslutsfas i år. Ännu är det inte bestämt var den nya reaktorn ska byggas. Europa har två kandidater, Marseille och Barcelona. Kanada för fram en kanditat och Japan en. Även USA anmälde för någon månad sedan intresse för att ge sig in i samarbetet igen, efter att ha hållit sig utanför sen slutet av 90-talet. Nyligen anslöt sig även Kina i samarbetet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".