Rådgivning behövs vid kombination av läkemedel

Mer än var fjärde person använder sina läkemedel på fel sätt. Det har visat sig när kunder fått lista sina mediciner på apoteket, som nu erbjuder hjälp om man vill veta hur olika läkemedel kan kombineras.
Är man osäker på hur olika mediciner fungerar ihop, kan man på apoteket nu göra en läkemedelsprofil. Med detta innebär att man som kund frivilligt skriver ner vilka läkemedel man använder - både receptbelagda och receptfria. Dessutom ska eventuella naturläkemedel, vitamintabletter och kosttillskott redovisas. Det här är ett projekt som hittills testas på elva apotek på olika platser i landet, och som visat att mer än var fjärde person använder sina läkemedel på fel sätt. Till exempel så tar många två mediciner samtidigt, som mer eller mindre tar ut varandra. - Det är också många som använder naturläkemedel utan att tänka på att de kan ha allvarliga biverkningar. I synnerhet tillsammans med vissa läkemedel, säger apotekare Annika Hansson, som leder projektet vid Apoteksbolaget. Ett läkemedel, som påverkas av många olika naturläkemedel, är Waran. - Och Waran används ju för att förebygga blodpropp och kan vara ganska svårt att ställa in på en bra nivå. Och om man då börjar ta naturläkemedel, eller kanske slutar ta naturläkemedel under den perioden man använder Waran, så kan det också få ganska ödesdigra konsekvenser, säger Annika Hansson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".