Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Olika tolkningar om antidepressiva

Publicerat onsdag 27 februari 2008 kl 07.23
Verksamt eller inte? Foto: Scanpix)

Antidepressiva mediciner har inte stort mer effekt än placebo, enligt en brittisk studie som vi rapporterade om igår. Men på Läkemedelsverket gör man en annan tolkning av samma data och vidhåller att medicinerna fungerar.

Hans Melander som arbetar med att värdera kliniska läkemedelsstudier och har granskat samma material som forskarna bakom den brittiska studien, kommer till en annan slutsats än de.

– Jag är säker på att antidepressiva läkemedel har effekt. Sedan kan man ju tycka att det skrivs ut för mycket till vissa och för lite till andra.

35 studier

Den brittiska studien publicerades i den ansedda medicinska tidskriften Public Library of Science Medicine. Den baseras på statistik från 35 sinsemellan helt oberoende studier om antidepressiva läkemedel, både publicerade och opublicerade.

Slutsatsen blev att effekten av de antidepressiva läkemedlen inte var mycket större än vad patienten fick med sockerpiller, ett så kallat placebo.

Liten men viktig effekt

Men Hans Melander på Läkemedelsverket tycker att även en liten effekt är viktig nog. Studien har tittat på patienter i ett genomsnitt, men för den enskilda patienten kan ett antidepressivt läkemedel av den här sorten göra stor skillnad, menar han.

Peter Gøtzsche, överläkare vid Nordiska Cochranecentret i Köpenhamn, delar inte Läkemedelsverkets syn på saken. Han tycker studiens slutsats är anmärkningsvärd och bör leda till förändringar inom vården:

– Det blir ju mer och mer klart att miljontals människor i EU är i behandling med medicin som det vore bättre om de inte fick.

Nytta för vem?

Frågans kärnpunkt verkar vara vilket värde man sätter på den effekt som antidepressiva läkemedel av den här sorten faktiskt har, och hur man avgör vilka som har nytta av att ta medicinen.

Melander och Gøtzsche är överens om att det skrivs ut en del antidepressiva medel i onödan. Peter Gøtzsche säger att annan behandling ibland kan vara bättre:

– Om man har ångest till exempel, kan det ju vara en fördel att få en psykologisk behandling.

Rådet att informera sig

Experternas råd till patienterna är att informera sig om medicinerna.

– Fråga om biverkningar och vad som händer om man inte tar medicinen, då blir ju de flesta ganska bra ganska snabbt ändå, säger Peter Melander.

Information om SSRI-preparaten finns bland annat på Läkemedelsverkets hemsida.

Gabriella Björk
gabriella.bjork@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".