Så kan ödlan ha sett ut. De funna skelettdelarna markerade i rött.

Världens största havsödla hittad på Spetsbergen

Norska paleontologer har funnit skelettet av en havslevande förhistorisk ödla, en så kallad pliosaurus, som tros ha varit över 15 meter lång. Fynden gjordes på Svalbard förra året, men det är först nu som forskarna går ut och berättar att skelettet varit så långt som 15 meter.

Paleontologen Jørn Hurum vid Naturhistorisk Museum i Oslo, som har lett arbetet, säger till NRK att ödlan tills vidare enbart kallas ”svalbard-pliosauren”, eftersom den tillhör en nyfunnen art som ännu inte namngivits, en art som är släkt med tidigare kända pliosaurusarter. 

Havets härskare

Den nu funna pliosaurusarten, som tros ha levat för omkring 150 miljoner år sedan, var havets härskare, säger Hurum till NRK:

– Den åt fisködlor och svanödlor och var det översta rovdjuret i havet på den tiden. Huvudet var minst tre meter stort. Om du parar en sköldpadda med en späckhuggare och sen sätter ditt ett krokodilhuvud, så kan du få en uppfattning om hur djuret såg ut. Den är femton meter långt, har fyra stora fenor och avlång kropp, säger paleontologen Jørn Hurum vid Naturhistorisk Museum på Oslos universitet, som har lett utgrävningarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".