Urgamla gener avslöjar temperaturen

Temperaturen på jorden i livets barndom för omkring 3,5 miljarder år sedan var ungefär 75 grader. Det har amerikanska forskare kommit fram till på ett spektakulärt sätt, nämligen genom att återskapa gener som är flera miljarder år gamla.

Det är längre tillbaka än man gått tidigare, säger Siv Andersson som är professor i molekylär evolution vid Uppsala universitet:
– Det man gör är att man jämför alla moderna proteiner, ungefär som att jämföra syskon för att kunna säga hur föräldrarna ser ut. Det här har gjorts förut, men kanske inte fullt ut så här jättelångt bakåt i tiden.

Ny spännande metod
Det finns flera olika teorier kring om jorden, jämfört med idag, var varmare eller kallare för flera miljarder år sedan. Men nu har amerikanska forskare kommit fram till att temperaturen var ungefär 75 grader för 3,5 miljarder år sedan, då de första organismerna började utvecklas. Samma sak har geologer kommit fram till, men det intressanta med den här forskningen är metoden.

Forskarna återskapade urgamla gener från organismer, bakterier närmare bestämt, som levde mellan 500 miljoner år och 3,5 miljarder år sedan, och mätte värmestabliteten i proteinerna som kodas av generna för att se exakt hur mycket värme dom tål. Eftersom de kom fram till att de gamla proteinerna tålde runt 75 grader så menar forskarna att det var så varmt det var.

Inget Jurassic Park på gång
Men man skulle inte med den här tekniken kunna återskapa andra mer utvecklade djur som har funnits förut, till exempel dinosaurier, säger Siv Andersson:
– Då måste man ha någon utgångspunkt. Och det skulle kunna vara att i vissa organismer kanske generna håller på att brytas ner så man bara har små fragment kvar av genen. Om man tar många sådana små fragment kan man i princip kanske bygga ihop den till hur genen såg ut till någon avlägsen förfader till oss moderna varelser, i form av en bakteriell organism.

Özgür Karlidag
vet@sr.se