Ny svensk styrka mot epidemier

Sverige har fått en ny smittskyddsstyrka - en insatsgrupp som ska kunna skickas ut för att hantera utbrott av smittsamma sjukdomar - både här hemma i Sverige och ute världen.
Bakom initiativet till den nya smittskyddsstyrkan ligger Socialstyrelsen, som under det senaste året arbetat fram den här insatsgruppen i samarbete med bland annat smittskyddsinstitutet, räddningsverket och försvaret. -Tanken är att styrkan ska var mycket flexibel, berättar Per Folin på Smittskyddsinstitutet i Solna. Att man snabbt ska kunna engagera experter inom olika områden, för att specialanpassa kompetensen för varje enskilt uppdrag. Oavsett om det handlar om mul- och klövsjuka här på hemmaplan, eller om ett utbrott av Ebola i Afrika. Men, enligt Per Folin kommer det att dröja yttreligare någon tid innan styrkan är helt beredd att sättas i arbete.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".