Husdjur allergiska mot varandra

Det är inte bara vi människor som är allergiska mot husdjur. Även husdjuren själva kan bli allergiska mot varandra. Fler och fler fall upptäcks på djursjukhusen runtom i landet.
I Sveriges radio Jönköping rapporteras idag om familjen Öggesjö i Forserum, söder om Jönköping, vars foxterrier Gordon utvecklat allergi mot husets katt. - Allergier bland husdjur är ett relativt nyupptäckt fenomen, säger Katarina Varjonen – veterinär vid djursjukhuset i Jönköping. Runtom i landet upptäcks allt fler fall av husdjur som är allergiska mot varandra, eller mot maten dom ges. Men, det innebär inte nödvändigtvis att allergier hos husdjur blivit vanligare, menar Katarina Varjonen. Metoden att upptäcka dom här problemen hos djur har helt enkelt inte funnits förrän nu de senaste åren, berättar hon, så vi har inga uppgifter på hur det sett ut bakåt i tiden. Vanliga behandlingsmetoder mot allergibesvären är att ge djuren kortsison eller antihistaminer.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".