Ögat är själens spegel Foto:Scanpix

Snart kan vi se med varandras ögon

I framtiden kan det bli möjligt att se vad en person tittar på  genom att studera aktiviteten i olika delar av hjärnan.
Om den här tekniken utvecklas kan läkare se efter själva hur en patients syn fungerar - eller att blicka rakt in i våra drömmar.

Det kan låta som science fiction - att kunna kika in i en persons hjärna och se det som personen själv ser.
Men en grupp forskare vid University of California, Berkeley, har tagit ett steg mot just en sådan teknik.

Forskarna använde en magnetkamera för att studera hjärnan hos olika försökspersoner, samtidigt som de fick titta på ett stort antal olika fotografier. Sedan fick personen se helt nya foton, och utifrån vad som nu hände i personens hjärna, försökte forskarna avgöra vad han eller hon nu tittade på.
Och de lyckades förvånansvärt bra.

Med en försöksperson kunde forskarna i nio fall av tio gissa rätt, när de gissade vad personen tittade på för något.
De kunde med andra ord avgöra vad personen såg, enbart genom att titta på vad som hände i hans eller hennes hjärna.
Om den här metoden kan utvecklas vidare, kan en läkare i framtiden till exempel själv se efter vad som är fel med en patients syn, genom att se världen genom patientens egna ögon.
Anders Sjöström, som är docent och överläkare i opthamologi, läran om ögat, skulle ha stor nytta av den här metoden.
– Låt oss säga att man har en patient med dålig syn, som man med dagens metoder inte riktigt kan mäta. Då kanske man kan komma in och få en bättre och mer detaljerad bild av var problemet sitter. Då kan man hitta en eventuell tumör eller blödning i hjärnan långt tidigare än vad vi kan göra nu, säger Anders Sjöström.

Forskarna bakom studien, som publiceras i tidskriften Nature, tror att man till och med ska kunna se vad människor drömmer om, eller blicka in i deras minnen. Men det är fortfarande långt kvar innan något av det här blir verklighet. Inte minst måste magnetkamerorna först bli bättre, säger Anders Sjöström.
– För att kunna gå in i hjärnan och se exakt vad en människa upplever krävs att apparaturen mäter på neuronnivå, alltså nervcellsnivå. Och det är långt dit, säger Anders Sjöström.

Jon Torkelsson
jon.torkelsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".