Lovande vaccinförsök mot högt blodtryck

Tidiga försök med ett vaccin mot högt blodtryck har gett lovande resultat. Högt blodtryck är något som 2 miljoner svenskar har och många av dem äter medicin mot det dagligen, något de i framtiden kanske inte behöver.

Många som äter blodtrycksmedicin slarvar med att ta den, särskilt under perioder när de inte märker av sina problem. Och där skulle ett vaccin kunna fungera bättre, menar forskarna bakom den schweitziska studie som publiceras i tidskriften the Lancet.

Studien är liten och omfattar bara 72 patienter men resultaten är spännande och lovande, det säger de svenska överläkarna Ola Samuelsson och Hans Herlitz i Göteborg till tidskriften.

Vaccinet fungerar genom att skapa antikroppar mot peptidhormonet angiotensin 2, ett ämne som drar ihop kärlen och ökar blodtrycket. Om och när det lanseras så kommer vaccinet att behöva ges som spruta några gånger om året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".