Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mindre pengar till giftsanering

Naturvårdsverket får i år 20% mindre anslag än förra året till att städa upp förorenade marker. Och med det blir det svårare att nå miljömålet ”giftfri miljö”. Det säger Siv Hansson, biträdande miljöskyddsdirektör i Västra Götalands län, ett stort län med en lång lista på förorenade områden.

– Med tanke på det stora omfattande arbete som behövs med förorenade områden så är det anmärkningsvärt att man sänker det här bidraget, säger Siv Hansson.

Det finns 15 000 platser i landet som misstänks vara så förorenade att de eventuellt måste åtgärdas. Det är t.ex. gamla industritomter, småbåtshamnar och oljeraffinaderier. Och finns företaget som förorenat marken inte kvar så blir det staten som får stå för saneringskostnaden. Och sanering är väligt dyrt. Anslaget till naturvårdsverket blir i år knappa 400 miljoner kronor, 100 miljoner mindre än förra året och det motsvarar 1-2 stora saneringsprojekt, säger Siv Hansson, som också tror att det blir svårt att nå miljömålet en giftfri miljö till 2050 som planerat.

– Om vi verkligen ska nå dit så får man ju sätta av pengar. Tyvärr är ju saneringar oerhört dyra. Och många objekt finns det inga ansvariga för, utan där får man använda statliga bidrag, säger Siv Hansson.

Dessutom fortsätter vi ju att sprida gifter. Idag finns miljöfarliga kemikalier i alla möjliga produkter. Flamskyddsmedel t.ex finns i allt från tv-apparter till tapeter och giftspridning är ett stort miljöproblem, som inte tas på allvar, säger Göran Pettersson som är professor i kemisk miljövetenskap på Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

– På den politiska dagordningen så handlar det om klimatfågan och allt annat får lägre prioritet. Som jag ser det är det en ganska farlig utveckling. Viktiga miljöproblem kommer bort i diskussionen helt enkelt.

Mer om detta hör du i programmet Miljölarm på söndag klockan 13:00 i P1.

Jenny Berntson Djurvall

jenny.berntson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".