Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Radon kopplat till ökad risk för MS

En landsomfattande studie gjord i Norge visar att folk i områden med hög radonhalt i luften löper större risk än andra att drabbas av nervsjukdomen multipel skleros. Om det verkligen är radonet och inget annat som orsakar riskökningen är ännu för tidigt att fastslå, menar forskarna.
Ett tydligt samband mellan att bo i radonhus och en ökad förekomst av nervsjukdomen MS, multipel skleros, det är vad den nya norska studien visar. Resultaten har man fått fram genom att först titta på geologiska kartor över områden med hög radonhalt i luften, och sedan jämföra dem med register över var patienter med MS bott. - Resultaten är mycket intressanta, säger Sten Fredriksson, MS-läkare på Huddinge sjukhus, som tagit del av de nya rönen. Men precis som de norska forskarna själva påpekar, så anser han att det är för tidigt att dra slutsatsen att det är just radonet och inget annat som orsakar riskökningen. - En brist i studien är att registren över MS-sjuka i undersökningen är flera decennier gamla, menar Sten Fredriksson. Det skulle, säger han, kunna påverka den statistik som ligger till grund för kopplingen mellan radonet och MS-ökningen, eftersom många av dem som då ansågs ha MS inte skulle ha fått den diagnosen idag. Enligt Sten Fredriksson måste de här resultaten följas upp av fler studier från andra länder. - Det har under åren kommit alldeles för många larmrapporter om miljöfaktorer som kan orsaka MS, menar han, studier som sen aldrig kunna styrkas. Multipel skleros är en sjukdom som ungefär 15 000 svenskar lider av idag. Sjukdomen orsakas av att immunförsvaret börjar mobilisera vita blodkroppar som inflammerar och bryter ner nervsystemet, och på sikt invalidiseras den drabbade. I 150 år har forskare sökt efter olika miljöfaktorer som skulle kunna förklara den här förändringen av immunförsvaret – utan att hitta någon tydlig koppling. Radon är ett radioaktivt grundämne som i varierande grad förekommer naturligt i berggrunden. Ämnet finns också i vissa byggmaterial - bland annat i så kallad blåbetong. Tidigare har höga halter av radon ansetts, näst efter rökning, vara den vanligaste orsaken till utveckling av lungcancer. Inte heller den kopplingen är tillräckligt bevisad.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".