Nya rön om evolutionens jättesprång

Hastiga utbyten av långa DNA-sjok. Det skulle kunna vara en förklaring till att livets utveckling ibland tagit plötsliga jättekliv framåt. Det menar forskare vid det amerikanska forskningsföretaget Perlegen, som närstuderat och jämfört arvsmassa hos bland annat människor och schimpanser.
Utvecklingen från encelliga urorganismer till dagens mångfald av avancerade djur och växter har tagit flera miljarder år. Oftast har den skett genom små gradvisa förändringar i arvsmassan, som i sin tur lett till en liten förändring - en minimal anpassning till det bättre. Men vid flera tillfällen under historien har evolutionen på väldigt kort tid tagit jättekliv framåt. Studier av arvsmassan hos bland annat människor och schimpanser visar nu för första gången att långa sammanhängande sekvenser av DNA - tusentals baspar - skiljer sig åt mellan arterna. Resultaten, som presenteras i tidskriften Genome Research, tyder på att förvånansvärt långa bitar av arvsmassa kan dyka upp eller försvinna när anlagen förs vidare till nästa generation. Hans Ellegren, professor och evolutionsbiolog vid Uppsala universitet, tror att det behövs mer forskning på området, men tycker att det här är en intressant teori som skulle kunna förklara hur nya egenskaper som syn eller flygförmåga kunnat dyka upp så fort från ingenstans under evolutionens gång.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".