Internet räddningen för jättestudier

De stora vetenskapliga enkätstudierna är för dyra att genomföra. Men nu kan Internet bli räddningen för den här typen av undersökningar.
För över tio år sedan skickade Karolinska institutet ut enkäter om livsstilsfrågor per post till 50 000 kvinnor. Men att skicka ut enkäterna kostade så mycket pengar, att det inte förrän nyligen funnits möjlighet till att börja analysera informationen. När nu studien ska följas upp samlas uppgifterna i stället in via Internet. Deltagarna får personliga inloggningar på en viss hemsida. Det är första gången Internet används så. En förhoppning är att deltagarna nu mycket oftare, kanske vartannat år, ska kunna fylla i livsstilsenkäterna - och på det här sättet kan forskarna få en mycket bättre och mer kontinuerlig bild av vad som händer i kvinnornas liv. Vid Karolinska institutet tror man att internetbaserade enkäter är framtidens metod för den här typen av omfattande livsstilsstudier. - Man sparar pengar som i stället kan läggas på att analysera data och göra större studier, säger professor Hans-Olov Adami vid Karolinska institutet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".