Linnés ungdomsstrapatser i ny bok

Carl von Linnés resedagbok från Lappland ges nu ut i en komplett utgåva för första gången. Verket var början på hans karriär.
Linné var bara 25 år när han gav sig ut på sin långa resa genom de norrländska landskapen i maj 1732. Han tog sig fram över stock och sten, myrar och farliga forsar och plågades av hunger och mygg. Ändå gjorde han otaliga nya upptäckter om växt- och djurlivet. Han speglade också den samiska kulturen, inte minst i många charmiga och korrekta, men kanske inte så vackra teckningar. Utgåvan av Iter Lapponicum ger många nya forskningsvinklar på Linné, säger etnologen Phebe Fjällström. - Botaniker, naturvetare, etnologer, historiker med flera, har alla något att hämta ur denna dagbok, säger hon. Den första kompletta utgåvan ges ut av Kungliga Skytteanska samfundet i Umeå. De tre banden innehåller såväl kommentarer som faksimil av handskriften. Men smakar det så kostar det - närmare bestämt 900 kronor för första bandet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".