Beslut om EUs nya innovationsinstitut

Idag röstar EU parlamentet om det slutgiltiga förslaget kring EUs nya forskningsinstitut för uppfinningar och ny teknik med 3 miljarder kronor i budget. Allt talar för att det kommer gå igenom enligt Lena Ek som är EUparlamentariker och sitter med i industriutskottet.

– Ja det kommer att gå igenom med stor majoritet för vi har gjort en kompromiss mellan de tre stora politiska grupperna så det är mer eller mindre klart, enligt Lena Ek.
Efter många turer mellan Eu:s styrande organ har man nu kommit överens om att dra igång det europeiska institutet för innovationer och teknik.
Klimat prioriterat
Meningen är att ledande forskare tillsammans med näringsliv skall komma fram till konkreta lösningar inom områden som bestäms av en styrelse på 18 medlemmar. Vilka som kommer ingå i styrelsen är dock ännu inte klart. Forskning kring klimatförändringar, förnyelsebar energi och information och kommunikation har pekats ut som de viktigaste områdena som institutet skall ägna sig åt de första åren och fram till 2013 föreslås organisationen få drygt 300 miljoner euro för verksamheten.

Risk för toppstyrd forskning
Men trots att tron på att ett samarbete skall gagna forskning och tillväxt inom europaunionen så ser Vetenskapsrådet i Sverige en fara med en alltför toppstyrd forskning enligt generaldirekötern Pär Omling.
– Det jag skulle kunna måla upp är väl någon slags centralstyrning att man försöker att toppstyra forskningen, vilket jag då inte tror på som teknik. Det är den största faran jag ser, men om det blir så det får väl framtiden utvisa, säger Pär Omling.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".