Olja och vatten kan blandas

Den vedertagna sanningen att olja och vatten inte kan blandas, har nu motbevisats av en australisk kemist. Genom att ta bort all den gas som finns löst i vattnet bildade kemisten en fin blandning av olja och vatten. Dessa nya forskningsrön skulle kunna betyda mycket för läkemedelsidustrin.
Genom att frysa och tina en vatten-oljeblandning flera gånger, och samtidigt pumpa bort gaserna som avdunstade, lyckades kemisten vid Australian National University i Canberra bilda en fin beständig olje-vattenemulsion. Sådana blandningar av olja och vatten kan man annars bara tillfälligt åstadkomma genom ett våldsamt skakande som i fransk dressing. Nyckeln var alltså att ta bort all den gas som finns löst i vattnet. Kan man få olja och vatten att blandas spontant på det här sättet skulle det kunna betyda mycket för till exempel läkemedelsindustrin. Ett av de stora problemen där är nämligen att många mediciner är fettlösliga och därför inte löser sig i blodet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".