Gasfynd kan rädda regnskog i Rwanda

Djupt i en sjö i Rwanda har forskare hittat en dold energiresurs i form av metangas. Nu hoppas man att gasfyndigheten både ska lösa bristen på elektricitet och rädda landets känsliga skogsmiljöer.
På 350 meters djup i sjön Kivus i Rwanda, döljer sig en osynlig energiresurs. Löst i vattnet, på grund av det höga trycket, finns stora mängder metangas. Gasen produceras av små bakterier i sjöns bottensediment. Nu vill man ta till vara metangasen genom att pumpa upp den till ytan, förbränna den och sedan producera elektricitet av gasen. Tekniken är beprövad sedan tidigare och den är billig, enligt de franska ingejörer som står bakom den, och gasen ska enligt beräkningar räcka för att producera tillräckligt med elektricitet för att försörja Rwanda i 400 år. Idag kommer den mesta av den energi som produceras i landet från averkning och förbränning av skog. En annan förhoppning är nu att metangasen skulle kunna minska behovet av att skövla landets känsliga skogsmijöer. Skogarna i landet decimeras till ytan med ungefär 4 procent per år. Rwandas regering har nu sökt pengar från EU för att bekosta projektet. Förhoppningen är att man redan i slutet av året ska kunna sätta igång en mindre provanläggning för att pumpa upp metangasen från sjöbotten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".