Simulerade jordskalv ger kunskap om rasrisker

De materiella skadorna efter ett jordskalv kan bli astronomiska, men de skulle kunna minska om forskarna visste mer om hur byggnader reagerar i ett skalv. Vid universitetet i San Diego, södra Kalifornien, byggs nu därför en stor skak-plattform som kan simulera stora jordskalv och som har plats för byggnader upp till åtta våningar.
Det finns redan kunskap om hur enskilda byggelement klarar ett skalv, men forskarna vet inte så mycket om hur hela system reagerar. Vid universitetet i San Diego, i södra Kalifornien, byggs nu därför den stora skak-plattformen. - Plattformen är världens första utomhusplattform, vilket gör att vi inte behöver ta hänsyn till hur höga strukturer vi vill testa, som till exempel stora brospann eller radiomaster, säger Frieder Seible, rektor för Jacobs School of Engineering vid UC San Diego. Skakplattformen, som ska stå klar till hösten, är USA:s hittills största. Den kommer att ha en skakyta på åtta gånger tolv meter och ska kunna utsätta byggnader på upp till 2000 ton för atrificiella jordskalv. Idag vet man att en byggnad kollapsar när fogar brister mellan horisontella och vertikala balkar, och mellan balkar och golv. Men var påfrestningarna börjar vet man inte, och det ska man nu studera vid University of California i San Diego. Universitetet har redan en mindre skakplattform, där man testat tvåvåningshus i trä. Analyserna av de testerna har nyligen lett till skärpta byggregler för sådana hus i Kalifornien.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".