Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)

Vinterkräksjukans gåta löst

Publicerat fredag 7 mars 2003 kl 10.30
Vinterkräksjukan går över mycket snabbare än vad infektionssjukdomar vanligen gör, samtidigt som den kan smitta en och samma person upprepade gånger. Detta har gjort vinterkräksjukan till en gåta för forskarna. Men nu presenteras nya rön om vårt immunförsvar som ger svar på många frågor, men som vänder upp och ned på vad infektionsläkare trott i decennier.
- Vacciner är bra mot mässling och röda hund, de aktiverar kroppens långsamma försvar som bygger upp antikroppar mot smittorna. Men ett sådant vaccin skulle inte fungera mot vinterkräksjukan, säger Lennart Svensson, virologiprofessor vid Linköpings universitet. Vi har, förutom kroppens långsamma immunförsvar, även ett snabbt försvar. Man kan kalla det den första försvarslinjen, som ger sig på allt som verkar kroppsfrämmande och konstigt. Att det här kunde vara viktiga trupper att räkna med i kampen mot virusinfektioner har forskarna hittills bara anat. Men nu har forskarna bakom studien som presenteras i tidskriften Science för första gången kunnat visa det. Forskarna i Washington har studerat möss med ett virus liknande vinterkräksjukeviruset Calici. Genom att slå ut först den snabba och sedan den långsamma halvan av musens immunförsvar, har forskarna sett vad som behövs för att rå på viruset. Om man överför resultaten till vinterkräksjuka människor så faller en del saker på plats: Det snabba försvaret gör rent hus med viruset på ett par dagar. Men, eftersom antikroppsbyggarna i det långsamma försvaret aldrig hinner stifta bekantskap med viruset, så bygger kroppen inte upp någon immunitet mot sjukdomen. Ett kort förlopp alltså utan chans för kroppen att skapa immunitet. Eftersom ett vaccin bygger på att man bygger upp ett försvar så kan de företag som jobbar med att ta fram ett vaccin mot vinterkräksjukan kanske ge upp nu. Eller så måste de byta strategi, för en ny strategi är just vad som behövs i ljuset av de nya kunskaperna. - Vi har idag ingen strategi för hur vi ska kunna kontrollera eller stimulera det här tidiga och snabba försvaret, säger Lennart Svensson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".