Veckomagasin 2003-03-08

Längsta tunneln finns i Italien, skakigaste byggplatsen finns i Kalifornien, värsta resan gjorde Linné i Lappland, smutsigaste luften - finns den i Arvika? Och kan man göra konstgjort liv?


I Italien byggs just nu världens längsta tunnel, 7,5 mil lång mellan Florens och Bologna. Vi har besökt bygget där som verkar gå mer problemfritt än det i Hallandsåsen. Men kan man verkligen jämföra tunnelbyggen med så olika förutsättningar? Bergsingenjör Daniel Morfelt, som haft inblick i båda byggena ger en kommentar. I Kalifornien skakar jorden nånstans mest varenda dag, och ändå är kunskapen om skalven, och hur man ska bygga hus som klarar skalven, tämligen begränsad. Vid universitetet i San Diego har man försökt ta reda på mer genom att bygga jättelika skak-plattformar, där man kan placera ett åttavåningars hus i full skala, och skapa en artificiell jordbävning för att se vad som händer. Veckans nyhetssvep: Socialstyrelsen arbetar med att ta fram en speciell smittskyddsstyrka som ska kunna sättas in var som helst i världen för att tackla epidemier som ebola eller mul- och klövsjuka. Det är främst experter från smittskyddsinstitutet, räddningsverket och försvaret som är inblandade i projektet. Forskare i Umeå kommit har identifierat de 35 gener som styr när det är dags för asp-trädet att fälla sina höstlöv. Träd från olika breddgrader förbereder sig för vinter vid olika tidpunkter på året, och om man med hjälp av genteknik skulle kunna styra om den här ursprungsstämpeln, så skulle det vara lättare att flytta på träd från en plats i världen till en annan och anpassa dem för nya miljöer. Vinterkräksjukan är en virussjukdom som förbryllat forskare, dels för att sjukdomsförloppet är så kort och dels för att det inte verkar som att den sjuke bygger upp något beständigt försvar. Nu visar en amerikansk studie på möss att det här kan bero påhur vår kropp tacklar sjukdomen. Vårt långsamma immunförsvar, det som bildar antikroppar och skapar långvarig motståndskraft, tycks inte bita på viruset. Craig Venter och hans forskarkollega Hamilton Smith ska försöka framställa en minimi-organism som bara fungerar i den miljö man valt åt den - tex för att bryta ner föroreningar. Pengar har de, men kan man? Veckans lyssnarfråga kommer från Karin Andersson i Nynäshamn. Hon har läst i tidningen att Arvika har sämre luft än både Stockholm och Göteborg när det handlar om partiklar i luften. Hur kan det komma sig? Svarar gör Bertil Forsberg, som forskar på luftföroreningar och hälsa vid Umeå universitet. Isen ligger nu över Bottenviken och Bottenhavet och långt ner i Ålandshav - men det är som det ska vara, vi har bara haft 16 mildvintrar när vi glömt hur vintrar är, säger isbrytaren Ymers kapten Rune Liljås när vi är med och befriar fraktfartygen i Kvarken ur isen. Vinnande vetande: Förra veckans svar: Kilogram. Vinnare: Kerstin Elgán i Västerås. Veckans fråga: Vilken isbrytare finns just nu i Vänern? Programledare: Lena Nordlund och AnnLouise Martin Tekniker: Kim Nelson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".