Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)

Gruvindustrin sponsrar nya professurer

Publicerat måndag 10 mars 2003 kl 10.52
Luleå Tekniska Universitet få fyra nya professurer där tre är direkt sponsrade av företag inom malmindustrin. Ett hot mot den oberoende forskningen, tycker vissa. En möjlighet till konkurrenskraftigare forskning, menar andra.
Det är gruvföretagen LKAB och Boliden, samt finansmannen Carl Bennet som går in med sammanlagt 12 miljoner kronor för att sponsra de tre nya professurerna. Pengar som i fyra år framöver ger dom varsin professor, direkt skräddarsydd för den verksamhet som företagen själva sysslar med - alltså forskning och utbildning kring mineral och gruvteknik. - Det här är en möjlighet att göra Luleå till en mer konkurrenskraftig akademisk region, både i Sverige och i världen, säger Lennart Widenfalk, studierektor på Luleå Tekniska Universitet som alltså kommer att hysa dom tre nya professurerna. De senaste åren har näringslivets kopplingar till universitet och högskolor blivit allt fler och från till exempel vetenskapsrådet har en oro väckts för att den här typen av donationsprofessurer, eller annan företagssponsrad forskning, ska underminera universitetens oberoende och hota den fria forskningen. Lennart Widenfalk är medveten om dom etiska problem som diskuterats, och menar att man i det aktuella fallet garderat sig mot det genom att skriva ett kontrakt med noggranna regler för hur samarbetet och forskningen ska bedrivas. Om just professurerna i Luleå kommer att leda till etiska problem eller inte är ännu för tidigt att säga, anser Madeleine Leijonhufvud, biträdande generaldirektör vid Vetenskapsrådet. När det gäller näringslivsfinansierad forskning, menar hon, så ligger nog dom största riskerna inom andra forkningsområden - som medicinen - där det till exempel kan handla om att företagen får kontroll över viktiga patent.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".