Nya riktlinjer för mobilpratande på sjukhus

Det behövs nya riktlinjer för var det är säker att prata i mobiltelefon på sjukhus. Det menar man på många sjukhus, där man anser att dagens rekommendationer för hur nära man kan gå känsliga elektriska apparater utan att störa dom, är luddiga och inaktuella. Nu planerar socialstyrelsen att så snart som möjligt uppdatera dom 12 år gamla riktlinjer som gäller idag.
Oron för att signaler från mobiltelefoner ska störa känslig tekniks apparatur på sjukhus har gjort att både tillverkare av sjukhusutrustning och Socialstyrelsen sen många år haft riktlinjer för hur nära man kan gå en viss apparat utan att störa den. Signaler från mobiltelefoner har bland annat visat sig kunna störa droppapparater och fått de att pumpa i patienter dygnsdoser av morfin på bara några timmar. Riktlinjer för säkerhetsavstånd behövs alltså, men i socialstyrelsens fall är de svåra att tolka och bygger dessutom på vad man visste om den teknik som användes på sjukhusen för upp till 12 år sedan. Den här otydligheten har bidragit till osäkerhet på sjukhusen, och en situation där reglerna för var man får och inte får prata i mobiltelefon skiljer sig kraftigt från sjukhus till sjukhus. I dom nya rekommendationerna, som håller på att utarbetas, kommer Socialstyrelsen bland annat att ändra minsta säkerhetsavstånd mellan mobilpratande och känslig apparatur, från fem meter ner till tre meter. - En förändring som bland annat innebär att det kan bli möjligt att prata i mobiltelefon utan att störa utrustning i ett angränsande rum eller på våningen under eller över, säger Lars Asteborg på Socialstyrelsen. Men precis som tidigare kommer troligen även dom nya rekommendationerna att behöva anpassas till situationen på varje enskilt sjukhus. Bland annat, eftersom det nya säkerhetsavståndet bygger på vad dagens modernaste maskiner klarar av, och inte på vad dom gamla apparater som fortfarande finns på vissa sjukhus kan hantera.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".