Skrikforskning hjälp för utslitna röster

Nu ska forskare vid Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, försöka ta reda på vad som händer när vi skriker alldeles för ofta. Något som skulle kunna vara till hjälp för de som sliter ut sina röster i exempelvis bullriga arbetsmiljöer.
Idag vet man inte riktigt vad som händer med våra stämband och röster när vi talar högt eller skriker. Man vet bara att stämbanden får knottror och att man får problem med sin röst. Ett dataprogram som tagits fram vid KTH i Stockholm, kan tvätta bort alla andra ljud utom rösten från inspelningar i bullriga eller på annat sätt stökiga ljudmiljöer. När detta är gjort kan forskarna lyssna enbart till rösten och se hur den förställts i ljudmiljön. De flesta som uppsöker läkare för problem med rösten är lärare. En sjättedel av de som kommer till Talkliniken på Huddinge Universitetssjukhus är lärare, de flesta kvinnor. De har vant sig vid att tala högt och överröstande under dagen, drabbas av heshet på kvällen men att problemen är borta nästa morgon. - Men många gånger slutar det här beteendet med en konstant heshet, som alltså inte går bort, säger Maria Södersten, logoped vid Talkliniken på Huddinge Universitetssjukhus och en av de personer som står bakom projektet vid KTH. Nu hoppas forskarna att de med hjälp av dataprogrammet ska kunna lära sig vad som händer med rösten när den slits. Då skulle man kunna hitta heshetsfällorna och undvika dem i framtiden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".