Näbben består av en övre och en undre del och är fäst i en mjuk muskel. Forskarna har studerat den 10-armade bläckfisken Dosidicus gigas. Foto: Science.

Därför skadar inte näbben bläckfisken själv

Hur kan bläckfiskar som inte har något skelett använda sin hårda näbb utan att skada sig själva vid stötarna? Det är nåt som forskare har funderat en del på - och nu kommer svaret.

Bläckfiskar har en vass och hård näbb som de använder för att försvara sig och attackera bytesdjur, men eftersom näbben är fäst vid en närmast gelé-mjuk muskel intill munnen så borde stötarna med näbben kunna skada även bläckfisken själv.

Den förklaring som forskare i Kalifornien har hittat är att näbben gradvis ändrar hårdhet så att den är stenhård i spetsen men mjuk vid roten. Materialet är detsamma hela vägen men genom kemiska ämnen ändras hårdheten gradvis.

Forskarna hoppas att man nu ska kunna dra nytta av den här upptäckten för att kunna skapa material till exempel till implantat och proteser till människor, där man ofta har behov av material som inte skaver mot intillliggande vävnad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".