Svenska hemsidor får evigt liv

På Kungliga biblioteket i Stockholm pågår den gigantiska uppgiften att lagra alla svenska Internetsidor för framtiden. Och nu i vår får allmänheten surfa i materialet för första gången.
Insamlingen började 1997, och hittills är man uppe i nära 100 miljoner webbsidor, allt från klotterplank till myndigheters webbplatser. I likhet med bibliotekets böcker och tidskrifter ska de sparas för all framtid. En sorts elektroniskt kulturarv, som annars skulle försvinna utan minsta spår, och som kan intressera många, menar projektledaren Allan Arvidsson. - Det är uppenbart att olika forskare kan ha intresse av det här, säger han. Men man måste också sätta det i flerhundraårsperspektiv. Tänk dig en släktforskare som om hundra år hittar sin morfars mormors gamla hemsida! Biblioteket använder ett dataprogram som två gånger om året gör stora svep över nätet på jakt efter svenska sidor. Sidor som slutar på se samlas in, liksom en del med efternamnen nu, com, org och net. Men Allan Arvidsson är nu bekymrad över att dagens mer komplicerade webbsidor med animationer gör det allt svårare med kompletta insamlingar. I vår får allmänheten tillträde till materialet, fast bara i KB:s lokaler vid Humlegården i Stockholm.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".