Nytt test för neurologisk sjukdom

Till sommaren kommer det första blodtestet ut på marknaden som kan avgöra om en patient har neurologiska sjukdomar som Alzheimer eller Parkinson. För att kunna ställa de här diagnoserna krävs idag ett omfattande ingrepp, men i framtiden kan det alltså räcka med ett enkelt blodprov.

Testet börjar säljas i USA och Grekland, men Lars Lannfelt, internationell alzheimerforskare och professor i geriatrik vid Uppsala universitet tycker att det är för tidigt att börja använda i sjukvården.
– Jag känner mig tveksam till att man ska börja sälja ett sådant här test så snabbt. Jag tror att det behövs mer erfarenhet av det.

På många olika håll i världen forskas det på nya sätt att upptäcka neurologiska sjukdomar så tidigt som möjligt med hjälp av olika test. Det som är nytt med just DET HÄR testet är att man på samma gång kan testa för flera OLIKA av sjukdomar som Alzheimer, Parkinson och ALS. Alltså sjukdomar som innebär att celler i hjärnan succesivt bryts ner.

Det är inte tillräckligt med bara ett blodtest för att diagnsostisera en sjukdom. För nästan alla sjukdomar behövs flera sätt att ställa en säker diagnos. När det gäller Alzheimer kan det, vara test på ryggmärgsvätskan, avbildning av hjärnan och neuropsykologiska test.

Ett problem säger Lars Lannfelt är att det tar längre tid att utveckla behandling än diagnostik. Och just nu håller det på att utvecklas så kallad antikroppsbehandling mot Alzheimer. När den forskningen i framtiden gett en behandling tror Lars Lannfelt att ett blodtest kan bli användbart.
– Det kommer att ta åtskilliga år innan vi praktiskt använder det i daglig klinisk rutin, men på sikt kommer det att bli mycket intressant.

katarina.franck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista