Börje Johansson, lantbrukare på Hulta Norrgård och Johanna Björklund, forskare vid Centrum för uthålligt lantbruk, SLU. Foto Pelle Zettersten.

Bönder får hjälp med sin emergi

Jordbrukssektorn kan minska sin klimatpåverkan betydligt, men då gäller det att veta var de största utsläppen sker. Forskare från SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, tillsammans med jordbrukare kommer därför att göra analyser som visar hur mycket energi som har använts för att få fram de olika delarna på en gård. Resultaten kan sedan användas för att göra förändringar som blir mer klimatsmarta. Johanna Björklund är forskare vid Centrum för uthålligt lantbruk inom SLU.

Resultaten kan sedan användas för att göra förändringar som blir mer klimatsmarta. Johanna Björklund är forskare vid Centrum för uthålligt lantbruk inom SLU.
– Det man gör är att man räknar tillbaks hur mycket solenergi som har gått åt för att bilda alla resurser som man använder. Alltså naturens arbete för att bilda till exempel olja eller organiskt material räknar man tillbaks till hur mycket solenergi representerar det här.

Fossil energi som gått åt för att tillexempel tillverka en traktor får ett mycket högt värde i den uträkning som kallas emergianalys, ett staket som tillverkats från träd som står på gårdens mark får däremot ett lågt värde. Det hela syftar till att visa den totala energianvändningen på ett lantbruk. För att göra det hela mer pedagogiskt räknar forskarna om värderna till hur mycket mark som skulle gå åt för att odla fram all denna energi genom jord eller skogsråvara.

Och trots att Börje Johansson som driver Hulta Norrgård mellan LInköping och Kisa som ingår i projektet är relativt självförsörjande så har de första uträkningarna som gjorts visat att det går åt betydligt mer energi på gården än vad han själv trodde.
– Trots allt kanske det går åt kanske fyra gånger så mycket yta än vi har, beroende på om man räknar med eget arbete.

Med den väntande prisuppgång på allt som tillverkas med hjälp av fosil energi så tror Johanna Björklund att emergianalysen har en stor roll att spela, det här för att den tydligt kan visa vad som blir energisnålast att satsa på.
– När vi börjar ställas inför de här diskussionerna om vad vi ska ersätta olja med så blir den användbar.

pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista