Tysk amalgamstudie får stöd av svensk forskning

En stor tysk studie visar att det inte finns några vetenskapliga belägg för att amalgamfyllningar i tänderna skulle vara skadliga för hälsan. Det rapporterar Sveriges Radios berlinkorrespondent. Lars Barregård, professor i miljömedicin vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, har själv deltagit i flera vetenskapliga studier om amalgam. Han är inte överraskad över att studien inte hittar inte några belägg för att amalgamfyllningar skulle orsaka besvär som huvudvärk, nervositet, tarmproblem eller trötthet.

– Nej, det har gjorts flera svenska studier och även studier från andra länder som kommer fram till ungefär samma sak. När man följer upp patienter med amalgamfyllningar under lång tid har de inte högre sjuklighet än personer utan amalgamfyllningar.

Vilken betydelse kommer den nya tyska studien att få?
– Det kan nog få betydelsen att man i en del länder, till exempel Tyskland, fortsätter använda amalgam som tandfyllnadsmaterial. I Sverige får det ingen större betydelse eftersom vi har slutat använda amalgam sedan flera år.

Borde man börja använda amalgam igen i Sverige?
– Nej, det tror jag inte att det finns någon anledning till. Det finns ju idag fullgoda ersättningsmaterial i form av kompositfyllningar och plastfyllningar, säger Lars Barregård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista