Amalgam används för att laga hål i tänderna.

Kvicksilver läcker från avloppen

Även om kvicksilver i amalgamfyllningar i våra tänder inte har någon direkt skadlig inverkan på vår hälsa, så finns det i förlängningen ändå en stor risk för människor och miljö. 

Kvicksilvret i tandlagningarna omvandlas nämligen på sin väg genom avloppssystemen till en annan form av kvicksilver som tas upp av bland annat fisk.

Från våra amalgamfyllningar frigörs ständigt små mängder kvicksilver - när vi dricker varma drycker eller exempelvis tuggar hårt bröd. Det som frigörs är kvicksilver i metallisk form. Ännu finns inga entydiga bevis för att det skadar oss,  även om forskarna inte är överens om riskerna.

När kvicksilvret passerat ut i avföringen och hamnar i avloppen ändras förutsättningarna. En ny amerikansk studie tyder på att bakterier i avloppen binder kvicksilveratomer i en organisk förening som kallas metylkvicksilver, och som är mycket farlig, det säger Lars Hylander som forskar om kvicksilver vid Uppsala universitet.

– De finns särskilt i rovfiskar som vi äter, tillexempel gädda och abborre.

Metylkvicksilver är mycket giftigt och barn och foster som utsätts för det kan bli utvecklingsstörda. För att minska alla möjliga källor till metylkvicksilver tycker Lars Hylander att man måste sluta använda amalgam i hela världen.

– Så länge som vi sätter in amalgamfyllningar i tänderna så kommer vi få ut kvicksilver i miljön.

Jon Torkelsson
jon.torkelsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista