Themsen.

Sjöhästar i Themsen

Mitt i storstadslarmet och nere i det bruna vattnet i Themsen så finns det numera sjöhästar, kortnosade sjöhästar, närmare bestämt. Hippocampus hippocampus heter arten. De är brunaktiga och kan bli upp till 15 centimeter långa. Det här är ett tecken på att vattenkvalitén i Themsen har blivit betydligt bättre.

Arten har påträffats ett antal gånger under de senaste 18 månaderna, men det är först nu som nyheten offentliggörs av Zoological School of London, där Alison Shaw säger till brittiska medier att upptäckten är som att hitta en skatt. 

Det hela har hemlighållits för att det fanns en rädsla för att samlare skulle försöka fånga sjöhästar i Themsen.

Nu i dagarna har det dock formellt blivit olagligt att fånga eller döda sjöhästar i Storbritannien, så nu är både den kortnosade och den långnosade sjöhästen skyddade. 

Själva upptäckten verkar också vara ett gott tecken som tyder på att Themsen håller på att bli allt renare. Sjöhästar uppges nämligen vara extremt känsliga för föroreningar och nu talas det om Themsen som en av de renaste floderna i Europa.

Maria Eksedler
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista