1 av 2
Kammaneten Beroe forskalii - första djuret på jorden? FOTO: Steven Haddock
2 av 2

Första djuret en komplex kammanet

Den första djurtypen på jorden var en sorts kam-manet, enligt nya genetiska analyser. Det förvånar forskarna eftersom kam-maneten är ett ganska komplext djur. Och nu får vår bild av den tidiga djurevolutionen skrivas om.

För en miljard år sen fanns bara encelliga organismer på jorden. De levde i havet.

Man har trott att en klump av såna sedan bildade ett svampdjur – en mycket enkel organism. Och att det var det första djuret. Sedan blev djuren mer och mer komplexa.

Kammanet

Men nya genetiska analyser visar att svampdjuret inte var först. Före det kom kammaneten, trots att den är en mycket mer komplicerad organism, säger Matthias Obst, forskare vid Göteborgs Universitet:

– Kammaneter har en riktig vävnad med muskelceller, hjärnceller och nervceller, men det har svampdjur inte riktigt, säger han.

Och ändå kom kammaneterna först. Det visar de nya genetiska analyser som har gjorts på fler djurgrupper än tidigare, och mer genetisk information.

Två tänkbara förklaringar

Det finns två tänkbara förklaringar till det här säger Matthias Obst.

Den första: Att det var en tidig cellklump som utvecklades dels till kammaneter, dels till svampdjur och alla andra djur: I så fall har djuren två gånger gått från enkelt cellklump till mer komplicerade organismer.

Men Matthias Obst tror mer på den andra: Att ett komplicerat djur, en sorts kammanet, kom först – och gav upphov både till nutida kammaneter och till de enklare svampdjuren.

Evolution åt båda håll

Fram träder då bilden av en evolution som inte alls bara går från enklare arter till mer komplicerade:

– Det var komplicerade organismer i början, och sedan när man går uppför det evolutionära trädet blir det enklare organismer, och sedan blir det komplicerat igen, säger Matthias Obst.

Hur livet kan ha tagit steget från enkla cellklumpar till kammaneter – utan att passera den behändiga mellanformen svampdjur, det återstår för forskarna att reda ut.

Letar i generna

Det är inne i generna hos dagens djur man får leta information att tolka. Det är sådana genetiska analyser, av många gener hos många nutida djurgrupper, som ligger till grund för den här studien.

Den är gjord inom det internationella projektet Tree of Life och Svenska Artprojektet, och publiceras i Nature.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".