Cancerstudier avbryts för tidigt

Att studier av cancermediciner stoppas i förtid är en ny trend, enligt italienska forskare. Ett skäl kan vara att läkemedelsbolagen vill ha ut medicinerna på marknaden så fort som möjligt. Men brådskan kan drabba patienternas säkerhet.

Forskarna granskade 25 internationella studier av cancermediciner som stoppats i förtid. Studierna var gjorda för att motsvara de högsta kraven på en vetenskaplig studie. De granskade studierna stoppades i förtid strax efter att det hade visat sig att medicinerna hade positiv verkan, trots att denna verkan var blygsam.

Användes i ansökningar

Ett av skälen kan enligt forskarna vara att läkemedelsbolagen vill ha ut de testade medicinerna på marknaden så snabbt som möjligt . Flertalet av de avbrutna studierna användes nämligen i ansökningar hos läkemedelsmyndigheter om att få sälja medicinen på marknaden.

Prövningarna avbröts dessutom innan alla patienter hunnit testas, och det innebar att testgrupperna blev för små. Något som ger otillförlitliga resultat både när det gäller effekt och säkerhet hos medicinerna, menar de kritiska forskare som gjort genomgången.

”Kommer ut för tidigt”

På längre sikt kan den här nya trenden få negativa konsekvenser för patienter eftersom medicinerna kommer ut på marknaden för tidigt, innan man vet vad de har för effekter på längre sikt, säger Björn Beerman på Läkemedelsverket i en kommentar till Vetenskapsradion.

Katarina Franck
katarina.franck@sr.se

Källa: Annals of Oncology, doi:10.1093/annonc/mdn042, Trotta et al.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".