Fågelhonor gillar hannar med rätt dialekt

Fågelhannar som sjunger den rätta dialekten har större chans att hitta en hona att para sig med, skriver Språktidningen. Studier vid Lunds universitet visar att trastsångare som som använder den lokala melodin vid sin sång har bättre möjligheter att locka honor till sig.

Ett forskarlag vid Lunds universitet, lett av professorerna Dennis Hasselqvist och Staffan Bensch, studerar sedan många år trastsångaren – en ganska sällsynt fågel som häckar i en del vassrika insjöar. De har funnit att de trastsångarhanar som sjunger den lokala dialekten har större framgång hos honorna än hanar som sjunger på annat sätt. Vad honorna vinner på sin förkärlek för den lokala dialekten har hittills inte gått att klura ut.

Också fåglar i tätort har iblan d en annan dialekt än de i glesbygd. Stadens talgoxar sjunger i högre tonläge än skogens, och det tycks bero på att höga toner bättre tränger genom stadens trafikbrus. Allt talar för att detta är en förändring som bygger på att några nyskapande talgoxar härmas och att det verkligen rör sig om dialekter, skriver Språktidningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".