Forsmarks kärnkraftverk.

Torium kan ersätta uran i kärnkraftverk

I framtiden kan grundämnet torium komma att ersätta uran i bland annat de svenska kärnkraftverken. Enligt en ny norsk utredning finns det stora mängder torium i Norge, som skulle kunna användas i energiproduktion.

– Norge har mycket stora toriumresurser, med ett energivärde på 200 gånger mer än all olja och gas som de haft och kommer att få.

Det säger Sven Kullander, professor emeritus i högenergifysik vid Uppsala universitet och ordförande för Vetenskapsakademins energiutskott.

I de sydöstra delarna av Norge finns ungefär en tiondel av allt torium som man känner till i världen. Torium är ett radioaktivt grundämne som kan användas som bränsle i kärnkraftverk. Idag används det bara i ett fåtal reaktorer i världen, bland annat i Indien.

Fördelen med torium jämfört med uran är enligt rapportskrivarna att det inte blir några restprodukter som kan användas för att göra kärnvapen. Och även om halveringstiden är oerhört lång, hela 14 miljarder år, så är den radioaktiva strålningen efter att man använt bränslet lägre än med uran.

Dessutom behöver man inte bryta lika stora mängder berg, eftersom man kan utnyttja en större del av materialet jämfört med uran, där mycket blir kvar i gruvresterna. Därför skulle torium kunna vara ett alternativ till uran även för svenska reaktorer.

– Man kan inte långsiktigt köra kärnkraft på det sätt man gör idag, där man bara utnyttjar en procent av det naturliga uranet, för då kommer bränslet att ta slut om ett par hundra år, säger Sven Kullander.

Eftersom man idag inte har några kärnkraftverk i Norge, bortsett från en forskningsreaktor, så är rapportskrivarnas förslag på att starta upp toriumdrivna kärnkraftverk kontroversiell. När man startar upp en toriumreaktor måste nämligen en viss mängd uran användas och radioaktiviteten i själva reaktorn blir under drift betydligt högre än i ett urandrivet kärnkraftverk. Det ställer extra höga krav på säkerheten.

Sven Kullander hoppas ändå på att den norska regeringen går vidare med noggrannare undersökningar.

– Vi tycker att Norge ska gå vidare med att satsa på forskning om huruvida det här kan vara en gångbar reserv, som naturligtvis blir kollossalt värdefull i framtiden.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista