Ny bild av fornegyptisk vardag

Vid den första svenska arkeologiska expeditionen till Egypten på 40 år har forskare hittat glasfabriker, keramik och mycket annat som ger en bild av vardagslivet i den 2000-åriga ruinstaden Kom el Khawaled, i Nildeltat.

Frands Herschend, professor i arkeologi vid Uppsala universitet, leder undersökningarna.

– just för att intresset för egyptisk arkeologi har varit så fokuserat få gravar och pyramider, så vet man ganska lite om vanligt folks liv, säger han.

Idag är Kom el Khawaled inte mer än några bondgårdar mitt ute i det gröna och frodiga Nildeltat. Men här finns också en enorm tegelhög, en så kallad tell - resterna efter en svunnen stad, där svenska arkeologer nu just avslutat säsongens utgrävningar.

Enligt Frands Herschend har ruinhögen åtminstone 2000-åriga anor. Då var den här platsen en sprudlande handelsstad som exporterade glas och keramik till Rom och Grekland och det gick att segla hit från Medelhavet.

Kom el Khawaleds storhetstid sammanfaller med Romarrikets fall på 400-talet, alltså långt efter pyramidbyggandets tid i Egypten. Frands Herschend menar att platsen är så intressant idag just eftersom vi vet så lite om den periodens historia.

De svenska arkeologernas nya fynd av glasfabriker och keramikframställningsplatser i Kom el Khawaled gör att man hoppas att återvända hit redan nästa år.

– Ja det vill jag absolut, eftersom de här glasfynden är så spännande. Men det är också keramikfynden, där finns det säkert hundratals keramikugnar, säger Frands Herschend.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista