Debatten om genförändrade grödor har varit het i Frankrike. Här har Greenpeace satt banderoller mot GMO på triumfbågen i Paris.

Ja till genförändrade grödor i Frankrike

Frankrikes parlament har röstat igenom en lag som gör det möjligt för de franska jordbrukare som vill att odla genförändrade grödor. Efter en lång och intensiv debatt, som pågått i flera månader, blev det slutgiltiga förslaget 249 röster för och 228 emot.

Efter en elektrisk debatt i sex dagar antog franska Nationalförsamlingen i onsdags kväll ett lagförslag om genförändrade grödor, GMO. Förslaget gick igenom med en marginal på endast 21 röster. Samtidigt beslutades om möjlighet för upp till 3 års fängelse för dem som förstör GMO-odlingar, vilket motståndare har gjort vid flera tillfällen. Detta var kulmen på en laddad diskussion som pågått i Frankrike i flera månader, ända sedan regeringen la fram sitt nya miljöprogram.

Oeniga forskare

Franska forskare tycker generellt att det är fel med ett parlamentariskt beslut i frågan. De anser att vetenskapliga studier borde ligga till grund, men problemet är att vetenskapen inte är enig i GMO-frågan: vissa är för medan andra är emot. Därför ville franska regeringen arbeta fram en lag på demokratisk väg, så att riktlinjerna inför framtiden är klara.

Starka reaktioner

Reaktionerna var starka efter beslutet och förvirringen inom regeringspartiet UMP total. Statssekreteraren Nathalie Kosciusko-Morizet anklagade bl a miljöministern för att vara feg. Hon uppmanades att avgå eller ursäkta sig för det och valde det senare. En annan reaktion från en tidigare miljöminister var att ”GMO-lobbyn vann” och att det ambitiösa miljöprogrammet kan begravas.
Nu går alltså Frankrike på EU-kommissionens och USAs linje vad gäller GMO och franska jordbrukare kan välja, om de vill odla genförändrade grödor eller inte.

Susanne Gäre, Frankrike

vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista