Därifrån kommer förlossningssmärtan

Att föda barn gör ont. Men fram till nu har det varit relativt outforskat exakt hur smärtan uppkommer. Nu visar förlossningsläkaren Berith Karlsson Tingåker i sin avhandling att det är i livmoderhalsen det gör mest ont och inte i själva livmodern. Det gör att smärtlindringsmetoderna kanske kan bli enklare och billigare i framtiden.

– Ja, framför allt enklare eftersom livmoderhalsen är lätt nåbar via slidan, säger Berit Karlsson Tingåker.

Hon har studerat receptorer och nervtrådar som reagerar på smärta och sett hur de förändras under graviditetens gång. I början är hela livmodern smärtkänslig, men ju närmare förlossningen man kommer desto färre smärtreceptorer och nervtrådar finns det i själva livmoderkroppen. I livmoderhalsen är de däremot hela tiden lika många. Det visar att under förlossningen är det från livmoderhalsen den mesta smärtan utgår, kunskap som kan förändra smärtlindringsmetoderna.

Kan hjälpa kvinnor i fattiga länder

Idag är det ryggbedövning som anses som det mest effektiva, men den kräver narkosläkare och total sterilitet, vilket gör den dyr och komplicerad. Men det finns en enklare metod som kommit lite i skymundan och som inriktar sig bara på livmoderhalsen: den så kallade Västerviksblockaden, en enkel lokalbedövning som ges via slidan, och som är lika effektiv när den verkar, men som inte sitter i lika länge. Kanske kan den och liknande metoder nu utvecklas, vilket också vore bra för kvinnor i fattiga länder.

– I en framtid så hoppas jag att vi ska kunna förbättra Västerviksblockaden, och det skulle i så fall betyda att fler kvinnor i vår värld skulle kunna få smärtlindring, säger Berith Karlsson Tingåker, förlossningsläkare på Danderyds sjukhus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".