1 av 2
En åker strax efter vårsådden.
2 av 2

Premiär för biologiska bekämningsmedel

När vårbruket inleds i Skåne kommer för första gången ett biologiskt bekämpningsmedel att användas i storskalig grönsksodling i Sverige. 400 hektar ärtor har behandlats med bakterier som motverkar flera sjukdomar.

Bekämpningsmedlet har utvecklats på MASE-laboratoriet, där Christopher Folkeson Welch är programdirektör.

– Det är ett stort genombrott för Mase-laboratorierna, att vi äntligen får ut en produkt inom biologisk bekämpning på marknaden, säger han.

Efter fyra års forskning finns nu ett bakteriepreparat som motverkar bland annat ärtrotröta, och sjukdomar som idag bekämpas med kemiska bekämpningsmedel. Och det är för att minska kemikalieanvändningen som Stiftelsen för miljöstrategisk forskning tillsammans med näringslivet satsat 60 miljoner kronor på forskningen.

Bakterier som angriper svamp
Bakterierna som används är vanligt förekommande jordlevande bakterier och det är genom en mödosam urvalsprocess av hundratals bakterievarianter som forskarna har sållat ut just den bakterie som angriper svampen som ger upphov till ärtrotrötan.

Före sådden så behandlas ärtorna med de utvalda bakterierna och tack vare att fröet härigenom får skydd mot sjukdom så utvecklas dessutom rotsystemen bättre och de sammantagna effekterna ger slutlig skördeökning på 10-15%. Margareta Hökeberg är biträdande direktör på MASE.

– Vi använder alltså naturens egna medel för produktionshöjning. Vi ger växten en bättre start.

Inga risker
Att bönder sprider den här typen av bakterier innebär enligt Margareta Hökeberg varken ekologiska risker eller hälsorisker eftersom det handlar om vanligt förekommande jordlevande bakterier som inte klarar av människokroppstemperatur.

Redan i slutet på 90-talet utvecklade Sveriges Lantbruksuniversitet bakteriepreparat som idag används för stråsäd i bland annat Sverige. I EU finns ett femtontal godkända preparat som består av mikroorganismer (bakterier, svampar), annars är det USA som leder utvecklingen. Där finns ett hundratal godkända preparat. Men även Kina och Indien storsatsar.

– Idag finns det stora forskningsprogram i Indien och Kina i Sydostasien för att få fram biologiska bekämpningsmedel, säger Christopher Folkeson Welch.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".