Alkohol ger större risk för bröstcancer

Även måttliga mängder alkohol ökar risken för den vanligaste formen av bröstcancer, hos kvinnor som passerat klimakteriet, enligt en ny amerikanst studie. Kvinnor som dricker ett glas vin om dagen ökar risken med 32 procent, enligt studien.

Även måttliga mängder alkohol ökar risken för den vanligaste formen av bröstcancer, hos kvinnor som passerat klimakteriet. Det framgår av en studie som presenteras vid årsmötet för organisationen The American Association for Cancer Research.

Cirka 180 000 kvinnor ingick i studien. De flesta uppgav att de drack alkohol ibland. Efter sju år hade ungefär 5 000 drabbats av bröstcancer.

Studien visar, enligt forskarna, att de kvinnor som drack i genomsnitt ett glas vin om dagen hade 32 procent större risk att få den vanligaste typen av bröstcancer. De som drack ett och ett halvt glas om dagen hade 51 procents större risk. Det spelade ingen roll om kvinnorna druckit öl, vin eller sprit, ökningen var densamma.

Bröstcancer ändå är en ovanlig diagnos. Cirka tre procent av kvinnorna i studien drabbades av någon form av bröstcancer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".