1 av 2
Svepelektronbild på fågelinfluensavirus
2 av 2

Antikroppar mot fågelinfluensa funna

I kampen mot en världsomspännande epidemi av fågelinfluensa har ett internationellt forskarlag undersökt immunförsvaret hos människor som överlevt fågelinfluensa och hittat antikroppar i blodet som reagerar mot flera varianter av fågelviruset H5N1 och ett vanligt influensavirus. Förhoppningsvis kan det leda till nya skydd mot sjukdomen.

– Det unika med det här projektet, det är att man har hittat precis de antikroppar som kan reagera med många sorters virus. Förut har man vetat att om man har en stor blandning av antikroppar som man har i ett blodprov, då kan man få dem att reagera med rätt många sorters virus, men nu vet man precis vilka antikroppar det gäller, säger Annika Linde statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet.

Överlevande i Turkiet undersökta
Forskarna har hittat antikroppar mot fågelinfluensavirus hos en grupp människor som överlevde fågelinfluensan H5N1 i östra Turkiet vintern 2005-2006. Då insjuknade 12 personer, fyra avled, men från fem av de som överlevde undersökte forskarna vilka antikroppar deras celler producerade. Och de hittade antikroppar som ger brett skydd mot flera varianter av fågelinfluensor.

Öppnar nya vägar
Antikroppar som kan reagera mot många olika sorters virus är en viktig förutsättning för att kunna skapa vaccin mot en pandemi av tex fågelinfluensan H5N1, eftersom det är just en ny varaint av H5N1-viruset som skulle kunna innebära en pandemi, alltså en världsomspännande influensautbrott som smittar mellan människor.
– Det här öppnar ju verkligen nya vägar för förebyggande behandling med antikroppar och nya typer av vacciner mot fågelinfluensa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista