Tyg i förstoring med nanotrådar

Nanopartiklars farlighet undersöks

Allt fler produkter tillverkas med atomslöjd trots att man vet väldigt lite om riskerna för människors hälsa och miljö. På Karolinska institutet planeras därför en stor europeisk studie om nanomaterials eventuella påverkan på immunsystemet hos djur och människor, bland annat skall man låta djur inandas nanomaterial.

Med nanoteknik ändrar man en produkts sammansättning i grunden. Tillexempel har man tagit fram slitstarkare material, effektivare mediciner eller kläder som själva stöter bort smuts. Men fortfarande vet forskarna väldigt lite om riskerna med att använda produkter med nanopartiklar som är så små som en tiotusendel till en miljondels millimeter. Så små partiklar kan ta sig in i celler och vävnad och eventuellt orsaka skada.

Djurförsök
I den EU finansierade studien som nu förbereds ingår forskare från ett flertal EU länder och USA, budgeten ligger på 3,5 miljoner euro. Tidigare har man mest tittat på riskerna med nanomaterial på celler i laboratorium men nu kommer man att göra tester även på djur, det berättar docent Bengt Fadeel vid Karolinska institutet som kommer leda forskningsprojektet.
– Till exempel djur som får andas in nanopartiklar. Det ger oss då en bild av eventuella skadliga effekter hos människa.
Hur många produkter det finns med nanoparttiklar i på marknaden är det ingen som vet idag. Därför ska Kemikalieinspektionen inom kort inleda en kartläggning om det.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".